Alger, supermat som fortjener sin heltestatus

supermat May 15, 2019

Er vel ikke noe nytt at jeg fronter supermat og spesielt alger. Supermat har jeg brukt siden 90 tallet og noe jeg alltid vil supplere kosten min. Ja, supplere! Det fyller nemlig enkelt ut næringshullene dine i kostholdet ditt. Men trenger jeg det - jeg spiser jo så sunt? Jo, jeg har masse glede av det, jeg vil jo spise næringsrik mat og det er jo akkurat det supermat og alger er. I ukas livesending på Facebook, tar jeg opp alger, tang og tare, HER kan du se den

Alger, tang og tare er for meg høyeste på listen over viktigste supermat. Det er fordi de er virkelig superhelter. Og kalles fremtidsmat. Alger er svært bærekraftig mat som lar seg dyrke frem raskt og uten belastninger på miljøet. 

Visste du at:

NASA gir astronautene sine alger fordi det er ypperlig "spacefood" da det er er en næringsbombe.

Spirulina ble i 1974 kåret av FN/WHO til den beste alternative næringskilden for fremtiden, og kan brukes i sultkatastrofer.

Alger:

 • Mest kjente er Chlorella og Spirulina
 • Er i kategorien "Greens" som er alkaliserende, høyt innhold av klorofyll og bredspektrede næringsstoffer
 • Alger – generelt rik på næringsstoffer som vitaminer, mineraler, fiber, proteiner, sunt fett og enzymer
 • Basedannende og antiinflammatorisk, motvirker betennelser
 • Har eksistert siden liv oppstå på planeten
 • Høyt proteininnhold, mellom 60 til 75 %, og de rene aminosyrene som er lettere for kroppen å ta opp 
 • Ikke bare næringsrik, men kan hjelpe kroppen å rense/avgifte kroppen, noe vi sårt trenger i dag! 
 • Rike på klorofyll


Jeg vil gå litt mer innpå Spirulina i dag - det er så mye å si om disse algene, at alt kan ikke tas med i ett innlegg ser jeg!

Spirulina er en blågrønn alge, og kjent for å ha høyest innhold av proteiner/aminosyrer av algene og kalles naturens multivitamin og spesielt B-vitaminer.

 •  Fykocyanin- blått fargepigment som styrker immunforsvaret
 • Omega 3 og omega 6 , Gamma linolensyre GLA, som også finnes i morsmelk og olje fra nattlysplanten. 
 • Spirulina inneholder 3 ganger så mye mer protein enn kjøtt, og tas 4 ganger så lett opp, fordi det er de rene aminosyrene. Faktisk den med høyest innhold av protein i forhold til vekt av alle matsorter som er kjent.
 • 100 ganger mer betakaroten (A-vit) enn gulrøtter
 • God kilde til jern
 • 10 ganger mer kalsium enn melk, som også er langt mer lettopptakel
 • Gir energi og høyner prestasjon
 • Balansert og sterk kroppskjemi, blodsukkeret

Er det trygt å spise spirlina, det er jo en blågrønn alge? Du har sikkert hørt advarslene i media, men spirulina er blitt ufortjent tatt med i dragsuget. Spirulina Inneholder ikke microtoksiner. Og de dyrkes i kontrollerte basseng. Supernature som jeg startet selv har produsenter som tar daglige tester slik at man skal være trygg. 

Spirulina er blitt brukt til behandling av strålesyke i Russland. Etter Tsjernobyl-ulykken led mange barn av stråleforgiftning fordi de spiste mat dyrket på radioaktiv jord.. På en daglig dose på ca. 5 g. spirulina ble det sett gode forbedringer i løpet av seks uker. Langsomt sluttet de å skille ut radioaktivitet i urinen. Derfor kan det antas at skadelige bivirkninger ved stråling reduseres av spirulina.

Jeg anbefaler at man velger ut en alge, som enten chlorella eller spirulina. Rød Marine algen er også veldig kjær for meg. Supernature er merket jeg anbefaler, selvfølgelig. Her kan du være trygge på at du får god kvalitet.

Bruk tang og tare i maten du lager. Super til supper, gryter og salater, eller i sushi. Du kan enten høste inn tang og tare selv, eller kjøpe det på helsekostbutikker. Det er 2 merker å få kjøpt, Clearspring og The Northern Company, sistnevnte er et norsk firma som også høster inn i Norge og Norden. I bildet litt lengre opp ser du meg - lykkelig hvor jeg høster inn tang og tare fra havet (må være rent i området).  Vil du ha inspirasjon her så anbefaler jeg denne boken, trykk HER

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.