Italienske rawfood burger med paprika saus og squash pasta – raw og plantebasert oppskrift

middag plantebasert rawfood Jul 04, 2018

Nå som jeg nesten er i feriemodus har jeg masse tid til å være kreativ i matveien og jeg leker meg på kjøkkenet med nye oppskrifter og retter. I dag har jeg laget det jeg vil kalle italienske burgere, med en god paprika saus og squash spagetti. Det ble skikkelig godt og deler den med dere!

Jeg gjorde dette veldig impulsivt. Jeg spiser mye raw og plantebasert om dagen så jeg tenkte vel i utgangspunktet at jeg skulle lage falafel (fra boken min). Så jeg bløtla solsikkefrø og gresskarkjerner i går, 8 timer, så lot jeg dem stå til i dag å spire/aktivere seg. Da får de en bitteliten hale og er langt mer vennlig for fordøyelsen.
I dag når jeg skulle gå i gang fikk jeg lyst til å finne på noe nytt og hadde mye ferske krydderurter som heller mer mot det italienske holdet. Så da var det bare å la kreativiteten få utløp, og jeg må si jeg er veldig fornøyd, disse blir nok laget flere ganger!

Inneholder produktlinker!

Oppskriften er ikke vanskelig, det bare tar litt tid når du skal «tørke»/dehydrere karbonadene. Men du trenger ikke å tørke de helt, det er godt at de er litt saftige. Så fra 2 til 5 timer vil være nok. Husk om de ikke har dehydrator kan du fint bruke stekeovnen din. Bare sett på laveste grad, og hold stekeovnsdøren litt på gløtt, gjerne med en tresleiv i gløtten.

Dette er en ca oppskrift, jeg tok ingen nøyaktige mål. Du kan også fint være litt kreativ underveis du også! Har du laget en grønnsaksjuice, så kan du fint bruke noe av pulpen (grønnsakskjøttet) du sitter igjen med i slike oppskrifter som dette.

Raw Italienske burgere:
2 dl gresskarkjerner, bløtlagte og spiret
2 dl solsikkekjerner, bløtlagt og spiret
1/2 dl linfrø, jeg knuste disse i en kaffekvern, morter går også (eller kjøp de knust)
1/2 sitron, juicen
2-3 fedd hvitløk
8-9 soltørkede tomater (bløtlegges om de er harde)
1 1/2 gulrot
1 rød paprika
1-2 ts tamari
1/2 ts Herbamare salt, orginal (Vogel)
mix a ferske krydderurter; basilikum, gressløk, oregano, timian (går fint om du ikke har alle disse, eller har i f.eks persille)
1 sjalottløk eller en liten bit rød løk, hakket
2 ts løkpulver
4 ss olivenolje, extra virgin

Ha alt i en foodprosessor, kjør til du har en jevn deig. Du må kanskje stoppe litt underveis og røre rundt/skrape kantene med en slikkepott, så kjør igjen.

Så laget jeg runde burgere, noen små og store. Jeg laget noen små for å få de ferdig fortere og kunne spise de  til middag. De store lot jeg tørke litt lenger og har en holdbarhet på ca 4-5 dager. Jeg snudde de underveis. I uken som kommer har jeg nå flere burgere jeg kan lage med forskjellige tilbehør.

 IMG_2120

 Paprika saus:
1 rød paprika
3 soltørkede tomater (bløtlegges om de er harde)
3-5 cherrytomater
1 fedd hvitløk
1 cm fersk rød chilli
1 ts tamari
1 ts eplesidereddik
1 ss sitron, juice
1/2 daddel
mix av ferske krydderurter, ca de samme som i oppskriften over
3-4 ss olivenolje, extra virgin
1 dl kokosmelk

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til du har en fin saus.

Denne sausen er veldig god og kan brukes til mye. Så om du ikke prøver deg på burgeren, så test ut denne. Holdbar i en god uke i kjøleskapet!

Lag spagetti av grønn squash på en spiralizer.

Vil være veldig godt med litt asparges, jeg spiser ikke bare rawfood, så jeg vil nok bare hatt disse i ovnen med litt olivenolje og sitronsaft over. Eller du kan også gjøre en rawfood versjon av asparges også, sett de inn sammen med burgerne i 2 timers tid. Og gode oliven vil nok være nams også!

Angående linfrø, så foretrekker jeg selv å pulverisere de, da får jeg de helt ferske. Du vet det er mye essensielle fettsyrer som omega 3 i linfrø, og de vil lett harskne, spesielt når du knuser de. Så om du velger å kjøpe de knust, så hold pakken tett og gjerne kjølig. Og ikke over for lang tid. Jeg bruker selv bare en råbillig kaffekvern jeg har hatt i over 10 år. Jeg drikker jo ikke kaffe, men bruker den rett som det er i matlaging som til chiafrø eller linfrø. Du kan også bruke en morter!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.