Majones og Aioli, sunt tilbehør som passer til det meste!

Jeg er veldig glad i majones og aioli, synes det passer til det meste. Er jeg i Spania bestiller jeg alltid ekstra aioli som jeg smatter i meg både med tapas, salat og enhver middagsrett… Og hvor deilig er det ikke med Artisjokk dyppet i aioli? Så i dag får du 2 oppskrifter av meg. Den ene er med egg og den andre vegansk og raw! Så kan du selv velge ettersom hva som passer deg best!
Begge kan lages som en majones, eller ha i hvitløk og gjør den om til en aioli!

Majones/aioli med egg (3 dl)
2 eggeplommer (knus eget forsiktig og ta ut eggehviten – kan has i en smoothie)
1/2 ts dijon sennep
2-3 ss sitron, saften
1-2 klyper Supernature himalayasalt(eller havsalt, av god kvalitet)
1 dr Steviosa, flytende (kan erstattes av 1/4 – 1/2 ts Cocosa kokossukker)
1 dl MCT olje (helt nøytral på smak)
1 dl lett og fruktig olivenolje, extra virgin
Aioli: 1/2 -1 fedd hvitløk

Denne oppskriften er inspirert av en jeg fant på Soma.no sin nettside. Der hadde de smeltet kokosolje i stedet for olivenolje. Men jeg liker veldig godt litt lett og fruktig olivenolje som også er supersunt. Og MCT oljen er jo laget av kokosolje

Ha i alle ingrediensene, uten oljene, i beholderen. Start stavmikseren og hev den sakte oppover mens du heller så gradvis i oljene sakte og lar maskinen jobbe inn oljen. Den blir gradvis til mer fast majones.

Braun-Multiquick-MQ700-1-300x300

Utstyr du trenger en stavmikser med en litt høy smal kanne/beholder hvor du kan helle oljen i underveis som du har stavmikseren i gang. Bruk endestykke for majones (gjerne en skive med «hull») – skal se tilnærmet ut som på bildet over.

 Cocosa_MCT_2014_final

 

MCT Olje
Cocosa MCT inneholder bare de korteste typene fettsyrer vi finner i kokosolje, kaprin- og kaprylsyre. Den egner seg for deg som er svært aktiv og trenger mye tilførsel av energi på en lettvint måte. Denne er også fin å ha i smoothier eller om du lager «Bulletproof» kaffe. Skal gi dobbelt så mye energi som druesukker, men uten å påvirke blodsukkeret! Den er laget på kokosolje, men er helt smaksnøytral. Kan kjøpes her eller i helsekostbutikker

 

JMN_7880

(foto: Jon Marius Nilsson)

Rawfood Majones (3 dl)
2,5 dl cashewnøtter, bløtlagt (2-3 timer i vann, så skyll)
50 ml blomkål
70 ml lett og fruktig olivenolje, extra virgin
1 ts gul sennep, pulver (kan sikkert bruke dijon sennep)
2 ts eplesidereddik
2 ss sitron, saften
1/4 ts Supernature himalayasalt (eller havsalt av god kvalitet)
1/4 – 1/2 ts Cocosa kokossukker/urtekram kokossirup
Aioli: 1/2 – 1 fedd hvitløk og ta bare halvparten av senneps-pulveret i.

Ha alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og kjør til du får en kornfri og glatt konsistens – (holdbar, ca 1 ukes tid)

Du kan også bruke macadamianøtter i stedet for cashewnøtter. Du kan nok også erstatte halvparten av olivenoljen med MCT olje!
I neste blogginnlegg deler jeg med deg hvordan du tilbereder Artisjokk, en superhelt innenfor grønnsaksverden, og som passer som hånd i hanske med Aioli!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.