Spiremix, næringrik siderett som passer til det meste

siderett/tilbehør Jul 01, 2018

Sponset innlegg

Deler i dag med deg en av mine mest anvendelige retter nemlig, spiremix. Spirer er supermat og noe du enkelt kan gjøre seg. Å spire frø, linser eller bønner er jo nesten som å dyrke sin egen mat, og optimalisere maten din. Spirer er supermat fordi når noe spirer er det på sitt mest næringsrike. Foruten vitaminer og mineraler har spirer mye protein i seg, de rene gode aminosyrene og også enzymer som er så helsebringende for oss.

Spirmix kan du ha i salaten din, både for å gi crunch og gode proteiner. De kan også has som siderett til de fleste lunsj- og middagsretter. Den passer også godt til curry oppskriften du fikk får noen dager siden her på bloggen.

Spiremix, basisoppskrift
3–4 dl ferdig spirete mungbønner og grønne linser (se nedenfor for fremgangsmåte for å spire disse)
4 ss olivenolje
2 ts sitronsaft
1,5 ts tamari
klype himalaya- eller havsalt

Blandes sammen i en bolle.

Tips til variasjon:

  • hakk opp soltørket tomat
  • karrikrydder
  • granateplekjerner (gjerne med mynte og basilikum)
  • ferske krydderurter

Spiremix passer til det meste. Perfekt for å ha i salater, supper, middager og andre lunsjer.

Oppbevares i en lukket beholder i kjøleskap, opp til halvannen uke.

Du kan kjøpe på enkelte steder bønner og linser ferdigspirede. Men det er så enkelt og rimeligere å gjøre det selv. Du vil også få det ferskere om du gjør det selv, som gjør det mer næringsrikt.

Fremgangsmåte for å spire:
Du legger mungbønner og linser i en bolle med vann, ca 1/3 eller mer vann over, da de vil trekke til seg vannet og øke i volum. Viktig og ikke ta for lite vann, da de kan bli liggende tørre etter en stund. La de ligge i bløt ca 8-12 timer (gjerne over natten).

Så skyller du de og har de gjerne i det vi kaller en spireboks. Du kan også bruke et dørslag eller nøttemelkpose.
Det som er viktig er at du bruker noe hvor vannet kan sile igjennom. Og skyll nå det du skal spire i vann 3 ganger daglig, så de ikke blir tørre. Men de må kunne renne av seg, så du unngår bakterieutvikling og at de blir ødelagt.

Det tar fra halvannet døgn til 3 dager å spire ettersom hvor lang hale du vil ha på mungbønnene og linsene. Jeg liker mine etter halvannet til 2 døgn, synes de har friskere smak før halen blir for lang.

Det finnes mange spirebokser på markedet. Soma sin nettbutikk har et fint spireglass fra Vogel, og her kan du få 20 % rabatt ved bruk av min kode; trine20 (gir deg 20 % på nettbutikken til Soma hver gang du handler, men husk å bruk koden hver gang).

 

Biosnacky-Glas-Germinator_Print_13128

Bruk økologiske bønner og linser for å spire. Du får også dette på nettbutikken til soma, eller gå i en helsekostbutikk. Min erfaring er at om du ikke bruker økologisk til å spire er at noen ikke spirer og de blir harde som stener som kan være skadelig for tennene dine.
Bilde av spiremix: Jon Marius Nilsson

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.