Høstsuppe av gresskar

suppe Oct 05, 2018

Var så heldig å finne en økobonde i Sørkedalen som leverer poser med kortreist ferske grønnsaker her forleden, Sørkedalen Hagebruk! Det er jo gøy når det bare kommer med en pose med grønnsaker som du kanskje ikke hadde plukket selv. Da må jeg bli mer kreativ!
I posen var det en del av et stort gresskar som jeg fikk gleden av å finne på noe med. Og gresskarsuppe ble løsningen!

41991950_2142379992686484_8897275596933955584_n


Jeg har nesten alltid ferdig kraft hjemme i kjøleskapet eller fryseren min. Jeg er jo en happy fleksitarianer og kjenner at kraftmat er fint å supplere med, spesielt når det kommer kaldere og mørkere tider. Jeg synes det er bærekraftig og koke kraft på ben, og elsker smaken. Men er også fan av å lage grønnsakskraft, er mye kraft og gode smaker i det også! Men uansett kraft, så får du så utrolige gode supper, gryter og sauser som kan imponere hvem som helst. Jeg kan godt legge ut noen oppskrifter på kraft på bloggen, og om du ikke har kraft så bruker du bare en god buljong, jeg er glad i Helios sin grønnsaksbuljong uten gjær!

Siden dette var min første gresskarsuppe og jeg liker å bare føle meg frem når jeg lager mat er det circamål du får i oppskriften. Litt av matgleden er jo nettopp å leke og smake seg frem, spør du meg!

Gresskarsuppe, ca 4 porsjoner
ca 1 liter med gresskar i biter, store fine chunks!
1 stor eller 2 små gulrøtter (søtpotet funker også), kuttes
4-5 fedd hvitløk, kuttes
litt olivenolje

Ha så dette i stekeovnen, med litt himalayasalt (eller herbamare), pepper og olivenolje eller cocosa på.
Jeg gjorde dette på lav varme da jeg var ute i hagen å høstet pærer! ca 130 grader i 45 min. Kan gjøres på høyere varme og kortere tid!

1 løk, jeg valgte rød, kuttes i biter
1 liter kraft, eller vann og buljong – helios, grønnsaksbuljong uten gjær!
1 stor ss cocosa kokosolje eller ghee (klarnet fett) /ekte smør
1 ss tamari
Krydder, ferske – løpestikke, timian, persille, basilikum (finn din blanding)
1,5 -2 dl kokosmelk

Velg en stor fin gryte/kasserolle og varm opp kokosolje og ha hakket løk, la løken surre litt. Ha så det bakte gresskaret og gulroten i gryten og hell på kraft, la det varmes opp. Så bruker du en stavmikser i gryten til alt har en jevn og fin konsistens. Ha i tamari og urtene, men spar litt av persillen til topping. Ha så i kokosmelken og la den så stå å litt til på lav varme. Smak til med salt og pepper!

Jeg topper så suppen før servering med ristede gresskarkjerner, stekt sopp og hakkede urter, bladpersille!

Ristede gresskarkjerner og sopp
Varm opp pannen, middels varme, ha i ca 1 ss tamari, og dryss gresskarkjerner på, ca 1 dl. Rør så litt inni mellom, i pannen, etter en stund så starter gresskarkjernene å poppe litt i pannen! Og når de har gjort det, så er de ferdige.
Jeg tar de så av, har på litt Cocosa kokosolje og ghee, og steker så skivet sopp, på lørdag var det shitake sopp som er ikke bare en god matsopp men også en medisinsk sopp som er immunstyrkende! Kan selvsagt bruke annen matsopp!

Jeg er så heldig å ha to verandakasser proppet full av urter, dyrker heller det enn bare blomster… De vokser og trives og har derfor alltid et godt utvalg med urter jeg kan bruke i maten min. Jeg vil savne de nå til vinteren, og får bare prøve å lykken på at noen også vil trives innendørs! Se derfor mine urter som bare et forsalg og lag din egen urteblanding. Løpestikke er kraftig så ikke bruk for mye av den.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.