Plantebasert blomkål pizza, et godt og sunt avbrekk i all julematen!

Jeg må innrømme at pizza er en av mine "guilty pleasure", men når det er sagt lager jeg ofte så sunne pizza at jeg kan spise de når som helst og med verdens beste samvittighet. Eneste ulempe er at det er lett å fråtse når det er så godt, og overspising føles sjelden godt ettterpå, selv når maten er sunn. Men det hjelper selvsagt at den er uten gluten og lettfordøyelig! Og er det noe man blir litt tung og trøtt av så er det pizza med hvete og gluten + all ost osv.... Så denne pizzaen er en ren fest for magen, og ganen! 

Jeg har lenge laget denne oppskriften med egg, men nå i jula ville jeg prøve meg uten, og den funket brillefint, faktisk bedre. Synes bunnen ble sprøere! Men du kan få begge oppskriftene så velger du selv hva du vil prøve deg på! 

Blomkål pizza bunn, 1 - 2 personer 
1/2 blomkål 
4 ss bokhvetemel
1 ts gjærfri grønnsaksbuljong, jeg er glad i Helios
1-2 ss extra virgin olivenolje
1 ts oregano, tørket
1 ss fiberhusk
Litt salt & pepper
1 stor spiseskje knust linfrø og chia (kan bruke bare linfrø) 

Eggerstatning: Jeg liker å bruke gule linfro og chiafrø, som jeg knuser i kaffekvernen min. Chia bruker jeg får å dempe linfrøsmaken. Men du kan også bare bruke knuste linfrø fra butikken. Fiberhusk vil også hjelpe deigen til å sitte bedre.


Skjær blomkålen i små biter, og ha i foodprosessor, sammen med resten av ingrediensene, kjør så maskinen videre til du har en jevn fin deig. Så brer du den ut på en stekeplate på bakepapir. Jeg liker å lage min ganske så tynn, rundt 3-4 mm. Har ofte en liten skåk med vann i når jeg skal lage bunnen. Synes det er lettere å ha litt vann på hendene når jeg "dytter og flater den ut". Ellers blir deigen bare stikkende til fingerene. Stek den så på høy varme, ca 200 grader i 10-15 min. Så flipper jeg pizzaen, slik at den mørkeste siden er øverst, hvor jeg nå skal legge på fyll. 

Mens jeg steker bunnen, lager jeg pizzasaus, fyll og osten. 

Pizza saus
ca 1,5 dl hakkede tomater, øko 
3-4 soltørkede tomater
1/4 daddel (kan droppes)
3-5 fedd hvitløk
1 ss olivenolje, ekstra virgin
så litt oregano, timian og basilium (ikke noe problem om du ikke har alle 3) 
litt salt & pepper
kjøres så med stavmikser eller lignende (blender eller foodprosessor) 

Fyll:
Her er det mye godt å velge, og valgfritt. Jeg er veldig glad:

- oliven
-rød paprika
-sopp
-løk og eller purre

Enkelt og greit + mer pizza krydder, enten fersk eller tørket - oregano, timian og basilikum

Er også godt med marinert artisjokk, squash....

Så lager jeg min egen ost. Men du kan selvsagt bare ha på vanlig eller vegansk pizzaost. Jeg har funnet en god vegansk ost, men næringsinnholdet er jo helt bak mål, bare stivelse og får egentlig ikke noe mindre vondt i magen enn vanlig ost, så derfor lager jeg min egen. Og den er supergod, promise, du vil  bli overrasket. Denne osten blir som en ostesaus i konsistens.

Hot pizzaost  (hentet fra min boken min "Rawfood" )

2 dl cashewnøtter, bløtlagt 
1/2 rød paprika 
1 ss soltørket tomat
50 ml vann  
1 ts gjærfri grønnsaksbuljong (eller næringsgjær)  
1,5–2 ts tamari 
1 ts eplesidereddik 
1 ts sitron 
1/4 fersk rød chili 
1 hvitløksfedd 
1 ts løkpulver 
1 ss olivenolje, ekstra virgin
1 ts hakket timian, eller tørket

Cashewnøttene er bløtlagt noen timer (kjekt å ha bløtlagte cahew i fryseren, klare til bruk), skyll de etter bløtlegging. Så har du alle ingrediensene i en blender eller stavmikser og kjører det godt til du har en jevn fin "ost" som ikke er for hard, men litt flytende, litt som en tykk dressing. Står fint i kjøleskap i en uke!

Denne osten er jo flytende, så jeg bare tar en gaffel eller skje og sprer den raust rundt omkring på pizzan! 

Jeg steker så pizzaen igjen på høy varme, ca 200 grader i ca 15 min. Men følg med, pizza er jo best når den er godt stekt, men den kan jo fort bli brent på så høy varme! 

Så er det bare å nyte! 

Og ps, kald pizza dagen etter er jo kjempegodt, bare sjelden det er igjen en smule....  

Vil du motta mine nyhetsbrev, trykk HER

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.