Plukk og lag din egen urte te – med mjødurt!

Dere har sikkert sette denne urten blomstre nå på jorder og i veikanter, men også i skogen og ved sjøen. Det er mjødurten, eller filipendula ulmaria, som den heter på latinsk. Denne kan ligne veldig på hylleblomst men vokser ikke på busk/tre men vokser rett opp fra bakken som en stengel. Mjødurten var med i utviklingen av medisinen aspirin og er smertestillende, og det er det aktiv stoffet salisylsyre i mjødurten som virker smertestillende og også betennelsesdempende.  Men i motsetning til den aspirin er mjødurten langt snillere for magen vår! Og det er stor forskjell på hvordan naturlig salisysyre og den syntetisk versjonen, som er langt mer belastende og røff i magen. Mjødurt vil faktisk kunne hjelpe mot sure oppstøt, halsbrann, magesår og andre fordøyelsesplager. Den kan også lindre oppblåsthet og luftplager.

mjødurtIMG_7745

Siden den er både betennelsesdempende og smertestillende er denne urten anbefalt å prøve ut med revmatiske plager og betennelser i tarm og øvrig fordøyelse. Og ved hodepine og spenninger er den også verd å teste! Med all urtemedisin er det ofte at man drikker det jevnlig over noen dager for å få en god effekt. Mjødurt har en beroligende effekt som også kan innvirke på en bedre søvn og avslappning.

Det anbefales å  drikke opp til 3 kopper daglig! Kok opp vann og ha i blomsten, la den trekke i ca.10 minutter. Teen kan drikkes varm eller kald.

hylleblomst2

Mjødurt inneholder C-vitamin og kan brukes i mat som salater og har en mild og søt smak. Denne urten er blitt brukt til å lage mjød og vin! Og du kan fint bruke denne urten uten å ha bruk for den medisinske effekten som er beskrevet her. Mange i dag sliter med betennelser og kan ha en god effekt!

mjødurt salatIMG_7758

Obs!
Vær litt forsiktig om du har sensitivitet til salisylsyre! Mjødurt kan også virke blodfortynnende!
Vær også obs på at mjødurten ofte utvikler meldugg på bladene, disse vil jeg ikke anbefale deg å plukke/bruke. Se på bildet nedenfor!

mjødurt melduIMG_7751

Vil du bli mer kjent med Mjødurten så kan du lese mer her, fra Urtekildens planteleksikon! Og her er en veldig fin engelsk kilde som har god og fyldig informasjon om urten.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.