Em sommerdrøm av en rawfood kake

dessert glutenfri rawfood Aug 06, 2020


Jeg har vært hjemme i nord, hos min mor og nå på tampen inviterte jeg alle mine venner for å takke for en fantastisk tid vi har delt. En anledning til å virkelig slå til med en med en raw food kake som jeg har valgt å kalle sommerdrøm, bare sjekk bildet.... 

Og gosh, jeg ble fornøyd! Må faktisk si at denne scoret på alle måter - er det lov å skryte litt av seg selv?  Jeg pyntet den etter alle kunstens regler, med bær, til og med selvplukkede multer, blomster og smeltet mørk sjokolade! Siden flere av mine venner forsynte seg med både 2 og 3 stykker, tørr jeg å si at den scoret høyt på smaken. Mine Bodø venner er ikke så vant med rawfood og sunne kaker, så det er litt ekstra gøy når de liker den. 

Siden jeg ikke er hjemme på eget kjøkken måtte jeg improvisere litt med noen av ingrediensene. Jeg har også hatt fokus i sommer på å bruke opp ting jeg finner i kjøkkenskapet. Jeg synes det er litt ekstra gøy å finne litt kreative løsninger underveis og se at det også fungerer.  Bunnen ble laget av en nøttepose jeg fant etter min bror dro, som var usaltede nøtter med litt tørket frukt i... Men i oppskriften kan du velge å bruke en blanding av nøtter og bare dadler, evt også litt annen tørket frukt. Dadler er bra å bruke i en slik bunn fordi de er så klissete at de fungerer som bindemiddelet.

Når du lager raw food kaker er nøtter mye brukt, og jeg har valgt å fermentere for å gjøre de lettere å fordøye. Men du kan skippe det om du synes det er enklere uten. Du finner derfor 2 alternativer til fyllet, uten og med fermentering. 

Oppskrift 

Sommerdrøm kake

Tidsbruk: 

Med fermentering: ca 1 døgn
Uten fermentering: 6-8 timer med bløtlegging og frysing.
Ca 60 min effektivt arbeid.

Bunn
5 dl nøtter med litt tørket frukt
1 dl havre eller kokosmasse
3-4 dadler (myke, husk ta ut kjernen)
1 liten ts hav- eller himalayasalt

Ha alle ingrediensene i en foodprosessor med s-blad. Kjør til du har en litt grov men jevn masse. Sjekk at massen er litt klebrig ved å ta ut en ts og klem den sammen. 
Ta en kakeform og ta bakepapir over bunnplaten. Hell så i bunnmassen og klem den flat. Det skal dekke bunnen ca 1/2 til 1 cm opp. Settes gjerne i fryseren mens du ordner fyllet. 

Fyll

Her har jeg laget 2 alternativer en med og uten fermentering. Velg en av den og legg til resten av fyllet

Alt. 1 med fermentering  (husk å legg til resten av ingredienser til fyllet)
Velger du denne må du starte med å lage fyllet dagen i forveien. 
5 dl cashewnøtter, bløtlagt i 2-3 timer med litt salt, skylles så godt
1,5 dl kokosyoghurt
2 kapsler probiotika (eller 1 ss flytende)
1,5 til 2 dl vann

Kjøres i blender til du har en jevn flytende masse, går det ikke rundt, ha i litt vann ettersom hva du trenger for å få maskinen til å jobbe, hell i ca 0,5 dl i gangen.

Legges på et glass eller bolle (ikke stål) bare dekk til med plast (eller bakepapir) rett på massen så den ikke får en skorpe.
Står i 12 til 24 timer for å fermentere, gjerne på et litt lunt sted, ikke for kaldt. Når den er fermentert lukter det litt frisk surt av den og ofte litt boblete i konsistens. 

Alt. 2 uten fermentering
5 dl cashewnøtter, bløtlagt i 2-3 timer med litt salt, skylles så godt
1,5 dl kokosyoghurt ( du kan velge å bare bruke cashewnøtter, 6,5 dl)
1 til 2 dl vann

Resten av fyll, (velg alt 1 eller 2+ dette)

1,5 dl mango terninger
4 dl blåbær
Saften av 1 sitron
5-6 myke dadler (Kan godt bruke annen søtning – kokossirup, lønnesirup, honning)
½ ts vaniljepulver, ekte
2 klyper himalaya salt
1 ss chia frø (eller husk psyllium frø)
1, 5 dl cocosa, kokosolje, ekstra virgin, smeltes - has i helt til slutt

Blend alle ingrediensene til fyllet, unntatt kokosoljen, til du får en kremete konsistens. Ha så i den smeltede kokosoljen og blend litt til. Smak så til med evt mer sødme osv. 

Hell så fyllet i kakeformen (over kakebunnen). Sett så i fryser, 2-4 timer. Ta ut av fryser ca 45 min før servering, og pynt den.

Pyntforslag
Jeg tok  ca 2 dl skogsbær som jeg søtet litte grann med kokossukker, bare drysset litt på blandet det forsiktig inn i bærene ( i en bolle). Hadde det på midten av kaken og bredte det litt utover. Heldig som jeg var hadde jeg også multer som jeg danderte litt rundt med. Så smeltet jeg litt mørk sjokolade 3-4 biter (bruk gjerne rå) og bare tok en skje og helte litt rundt på kaken. Så drysset jeg ferske spiselige blomster på; geitrams, rødkløver og mjødurt. Du kan også bruke tørkede blomster. Roseblader eller stemorsblomst gjør seg også veldig fint! 

Kaken blir som oftest raskt oppspist, men holder seg fint 4-5 dager i kjøleskap, eller frys ned. 

Tagg med på insta med din versjon av Sommerdrøm kaken ;)   https://www.instagram.com/trineberge_/?hl=nb

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.